niedziela, 15 marca 2015

Wareniki z trzema farszami

WARENIKI - PIEROGI


Przepis mojej babci ! 
Sprawdzony i pyszny ! 
Polecam zrobić w domu !


Składniki: 

• 1 kg mąki pszennej

• 1 jajko

• 6 łyżek oleju

• 1 szklanki wrzątku

• 1 szklanka cieplej wody

Sposób przygotowania: Ciasto: mąkę przesiać na stolnicy, zrobić dołek , wlać olej i wrzątek,

zmieszać razem z mąką. Jajko roztrzepać w szklane cieplej wody, wlać do mąki wyrabiając

ciasto. Kolejno wałkować, wykrajać krążki z ciasta, nakładać farsz i lepić pierogi, gotować w

osolonym wrzątku przez 2 – 3 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnie wody.

Farsz kapuściany:

Składniki:

• 2 kg kiszonej kapusty

• 20 dag suszonych grzybów

• 3 duże cebule

• 1/2 łyżeczki soli

• szklanka oleju

Farsz mięsny:

Składniki:

• 1/2 kg mięsa mielonego najlepiej drobiowego

• 2 cebule

• 20 dag pieczarek

• Sól

• pieprz

Farsz na słodko:

Składniki:

• 1/2 kg sera

• 1 jajko

• truskawki lub jagody mrożone

Sposób przygotowania: farszu kapuścianego: Kapustę wypłukać, podsmażyć cebulę, potem

smażyć razem z cebulą aż wszystko się zarumieni, na koniec dodać sparzone gorącą wodą

grzyby i smażyć około 0,5 godziny.

Sposób przygotowania farszu mięsnego: mięso połączyć z drobno posiekaną cebulą i

pieczarkami, doprawić do smaku.

Sposób przygotowania farszu serowego: zemleć ser dodać jajko i cukier do smaku.


SMACZNEGO ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz