WARENIKI - PIEROGI
Składniki:
• 1 kg mąki pszennej
• 1 jajko
• 6 łyżek oleju
• 1 szklanki wrzątku
• 1 szklanka cieplej wody
Sposób przygotowania: Ciasto: mąkę przesiać na stolnicy, zrobić dołek , wlać olej i wrzątek,
zmieszać razem z mąką. Jajko roztrzepać w szklane cieplej wody, wlać do mąki wyrabiając
ciasto. Kolejno wałkować, wykrajać krążki z ciasta, nakładać farsz i lepić pierogi, gotować w
osolonym wrzątku przez 2 – 3 min od wypłynięcia pierogów na powierzchnie wody.
Farsz kapuściany:
Składniki:
• 2 kg kiszonej kapusty
• 20 dag suszonych grzybów
• 3 duże cebule
• 1/2 łyżeczki soli
• szklanka oleju
Farsz mięsny:
Składniki:
• 1/2 kg mięsa mielonego najlepiej drobiowego
• 2 cebule
• 20 dag pieczarek
• Sól
• pieprz
Farsz na słodko:
Składniki:
• 1/2 kg sera
• 1 jajko
• truskawki lub jagody mrożone
Sposób przygotowania: farszu kapuścianego: Kapustę wypłukać, podsmażyć cebulę, potem
smażyć razem z cebulą aż wszystko się zarumieni, na koniec dodać sparzone gorącą wodą
grzyby i smażyć około 0,5 godziny.
Sposób przygotowania farszu mięsnego: mięso połączyć z drobno posiekaną cebulą i
pieczarkami, doprawić do smaku.
Sposób przygotowania farszu serowego: zemleć ser dodać jajko i cukier do smaku.
SMACZNEGO ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz