niedziela, 15 lutego 2015

Pieczona papryka po Bałkańsku

Dzień dobry wszystkim :) 

Dzisiaj pokażę wam przepis na paprykę po Bałkańsku.





Składniki:
  1. 8 szt. papryki czerwonej
  2. Oliwa z oliwek 
  3. Ocet winny
  4. 3-4 ząbki czosnku
  5. Listki bazylii (do dekoracji)
  6. Sól
  7. Pieprz
Sposób przygotowania:

Paprykę umyć i przeciąć wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Połówki ułożyć na blaszce wierzchem do góry. Piec 25-30 min w 220°C. Paprykę przełożyć do plastikowego woreczka na 30 min (pod wpływem wilgoci skórka odejdzie od miąższu). Z Papryk zdjąć skórkę i pokroić każdą połówkę na 3 części. Układamy na talerzu warstwami które polewamy odrobiną oliwy i octu a także posypujemy je solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Na środku układamy świeżą bazylię.

Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz