Dzień dobry wszystkim :)
Dzisiaj pokażę wam przepis na paprykę po Bałkańsku.
Składniki:
- 8 szt. papryki czerwonej
- Oliwa z oliwek
- Ocet winny
- 3-4 ząbki czosnku
- Listki bazylii (do dekoracji)
- Sól
- Pieprz
Paprykę umyć i przeciąć wzdłuż, usunąć gniazda nasienne. Połówki ułożyć na blaszce wierzchem do góry. Piec 25-30 min w 220°C. Paprykę przełożyć do plastikowego woreczka na 30 min (pod wpływem wilgoci skórka odejdzie od miąższu). Z Papryk zdjąć skórkę i pokroić każdą połówkę na 3 części. Układamy na talerzu warstwami które polewamy odrobiną oliwy i octu a także posypujemy je solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Na środku układamy świeżą bazylię.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz